Mascara – we kopen het zelfs zonder ons volledig bewust te zijn van wat er in de kleine fles zit. Als je ogen gevoelig en irritatiegevoelig zijn, ben je zeker bewuster en let je meer op de samenstelling van de producten. Maar ken je alle stoffen die niet alleen irriterend kunnen zijn, maar ook wimpers kunnen beschadigen? Hier is de zwarte lijst van ‘onaangename’ ingrediënten waarvan een mascara kan worden gemaakt.
Mascara – Potentieel irriterende en schadelijke stoffen
1. PPD, p-Fenyleendiamine in mascara
Dit is een zwart pigment dat in meer cosmetische producten wordt gebruikt dan alleen in een mascara. Het is ook een bestanddeel van haarverf en cosmetica die bedoeld zijn om donker te zijn (oogpotloden, eyeliners, oogschaduwen). PPD is een geparfumeerd amine dat ernstige allergische reacties veroorzaakt. Ter verduidelijking: het kan huidletsels, roodheid, huiduitslag, huiduitslag, jeuk, irritatie en in extreme situaties huidzweer veroorzaken, evenals haar- en wimperuitval.
Hoe PPD-allergenen in een mascara-samenstelling te onderscheiden?
PPD kan vele namen hebben. Maar als je een van de volgende ingrediënten ziet dan moet je de mascara weer terug leggen: 1,4-Diaminobenzeen, 1,4-benzeendiamine, p-fenyleendiamine, parafenyleendiamine, 4-fenyleendiamine, p-diaminobenzeen, 4-aminoaniline.
2. Hars in mascara
Zachte hars van natuurlijke oorsprong kan…. een onnatuurlijk schadelijke invloed hebben op onze huid. Het is het bijproduct van terpentijndistillatie. Deze stof wordt verkregen uit bijna alle soorten naaldbomen (meestal van dennenbomen). Hars dat gebruikt wordt in mascara versterkt een aantal kwaliteiten van het product. Het wordt namelijk duurzamer, de stevigheid neemt toe en het hecht zich beter aan de wimpers. Bovendien is hars ook een bestanddeel van zepen en vernissen.
Hoe herken je hars in een mascara-samenstelling?
In de meeste gevallen verandert hars niet van naam wanneer het in de ingrediëntenlijst wordt opgenomen, hoewel het ook meer chemisch uitziende namen kan hebben. Pas daarom op voor een mascara die colofonium, colofonium, harsterebinthinen, hoge olie, abiëtinezuur, methyl-abiëtate alcohol, abiëtische alcohol en abietylalcohol bevat.
3. Nikkel in mascara
Nikkel is een wit en zilverkleurig metaal met een subtiele gelige tint. Het heeft een typische hardheid en vasthoudendheid die kenmerkend is voor dit soort metalen. Het wordt gebruikt voor de productie van brilmonturen, ritssluitingen, knopen, mobiele telefoons, sieraden, gereedschap, bestek en…. mascara. Het kan inderdaad een groot probleem vormen voor mensen met een allergie. Mensen met een nikkelallergie krijgen direct na het fysieke contact met dit metaal een rode huid. Het interessante feit is dat de roodheid niet noodzakelijkerwijs voorkomt op de plaats waar nikkel werd aangebracht. In het algemeen kan een allergische reactie op nikkel de volgende vormen aannemen: erytheem, jeuk, blaren en speeksel.
Hoe weet je of er nikkel inzit?
Gelukkig wordt nikkel zelden toegevoegd aan cosmetica (let extra op de cosmetica geïmporteerd uit China waarvan de samenstelling twijfelachtig is). Als je de samenstelling van een product wilt scannen op nikkel, zoek dan naar de Latijnse naam, niccolum, of het chemische symbool Ni.
4. Chroom in mascara
Chroomverbindingen komen in veel soorten mascara’s voor. Ze worden meestal toegepast als groene tinten die verantwoordelijk zijn voor het kleuren van een cosmetisch product. Natuurlijk is mascara niet de enige cosmetica waaraan chroom kan worden toegevoegd. Het is ook een veel voorkomend bestanddeel van oogschaduw, eyeliners en oogpotloden. Chroomallergieën hebben de vorm van rode oogleden, jeuk en uitdroging van de huid.
Hoe weet je or er chroom in een mascara zit?
In een mascara met chroom hoeft geen chroomoxidegroen in de ingrediëntenlijst op te nemen. Dit element zit vaak verborgen achter CI-nummer, ook wel Colour Index genoemd. De nummers zijn onder andere: CI 77288, CI 77289, CI 15685, CI 18690, CI 18736. Ook is chroom te herkennen aan de volgende namen: chroom, chromaat, chromaat, zuurrood en dinatriumwaterstofbis.